De topklasse absorptiewaarde van OWAplan

De akoestiek in een ruimte is ontzettend belangrijk. Vooral wanneer deze door meerdere mensen wordt gedeeld. Als er te weinig absorberend materiaal in de ruimte aanwezig is, ontstaan er hinderlijke echo’s. Met OWAplan creëert u een visueel aantrekkelijk plafond dat zorgt voor aangename akoestiek.

OWAplan hilton hotel Schiphol Mecanoo

Welke absorptiewaardes nodig zijn, hangt af van het ruimtelijke ontwerp. Een te lage absorptiewaarde zorgt voor echo, terwijl bij een te hoge absorptiewaarde het geluid te snel wegebt. De volgende factoren zijn van invloed op de absorptiewaarde:

  1. Mate van openheid oppervlakte materiaal
  2. Dikte van materiaal
  3. Gebruikte materiaal van de basisplaat

De oorzaak van slechte akoestiek is vaak de afwezigheid van voldoende materiaal dat geluid absorbeert. Harde materialen zoals beton, glas en steen nemen amper geluid, maar weerkaatsen het juist. Omdat muren vaak van harde materialen zijn gemaakt en stoffen vloerbedekking steeds minder populair is, dient het plafond de akoestische verwachtingen in te lossen. OWAplan is hier perfect voor: de biologisch afbreekbare mineralen panelen en het akoestische spuitwerk zorgen samen voor oogstrelende akoestiek.

Geluidsabsorptie 0.90 αw (A-klasse) en 0.70 αw

De panelen met een geluidsabsorptiewaarde van 0.90 zijn 25 millimeter dik. U kunt ook kiezen voor een variant met een absorptiewaarde van 0.70. Die panelen hebben een dikte van 20 millimeter. Beide OWAplan varianten (OWAplan 70 en OWAplan 90) zijn geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld atriums, conferentieruimtes of restaurants.De plafondpanelen van OWAplan zijn gemaakt van minerale wol en bekleedt met een geluid doorlatend vlies. Daaroverheen wordt speciaal ontwikkeld akoestisch spuitwerk aangebracht.

Geluidsgolven worden deels opgenomen door het akoestische spuitwerk. Het vlies laat de rest van de golven door, waarna de minerale wol de rest absorbeert. De absorptiewaarde van 0.90 αw is voor monolithische plafonds bijzonder hoog en garandeert een uitstekende akoestiek.

Naadloze en fijne structuur OWAplan
OWAplan akoestisch reflecterend kantoren

OWAplan akoestisch reflecterend

Naast dat OWAplan geluid in een ruimte uitstekend kan absorberen, kan het dit juist ook reflecteren. Het versterken van bepaalde geluiden is in sommige situaties uitermate handig.  Bijvoorbeeld om de verstaanbaarheid van sprekers in conferentie-, presentatie- en collegezalen te verbeteren. Het reflecterend paneel wordt tegelijk met de rest van de panelen afgewerkt met akoestisch spuitwerk waardoor het verschil niet te zien is.

Wat is de absorptiewaarde?

De absorptiewaarde geeft de akoestische prestatie van materialen weer. De waarde (tussen 0 en 1) geeft aan in welke mate het materiaal geluid opneemt en omzet in warmte. Bij een waarde van 0 vindt geen absorptie plaats maar wordt het geluid weerkaatst. Bij een waarde van 1 worden geluidsgolven volledig geabsorbeerd.

Zie hieronder de grafieken van de absorptiewaarde van OWAplan.

Hoe kunnen wij u verder helpen?